mega888 Onderhandse lening - Digitaal Procederen

Onderhandse lening

Een onderhandse lening is een lening zonder tussenkomst van een geldverstrekker zoals een bank. Zoals bijvoorbeeld tussen ouders en kind of tussen vrienden. Het is dus een onderhandse lening tussen particulieren. Het voordeel is dat de partijen zelf de voorwaarden van de onderhandse lening kunnen bepalen, zoals bijvoorbeeld de te hanteren rente en de terugbetalingstermijn. Het is belangrijk om de voorwaarden van de onderhandse lening goed op papier te zetten. Hoe goed de relatie tussen geldverstrekker en ontvanger namelijk ook is, het niet terugbetalen van een onderhandse lening kan zo’n relatie aardig onder druk zetten.

 

Het is enerzijds erg van belang dat de geldverstrekker het geld langere tijd kan missen (of eigenlijk helemaal niet nodig heeft). Anderzijds moet er duidelijkheid zijn over de vraag of en op welke termijn de ontvanger de onderhandse lening kan terugbetalen. Een onderhandse lening is immers niet hetzelfde als een schenking. Het geld moet wel terugbetaald worden. Als partijen zich hiervan vergewist hebben, is het vervolgens zaak om de onderhandse lening op papier te zetten. Dit wordt gedaan in een overeenkomst van geldlening.

 

De overeenkomst van geldlening

In de overeenkomst van geldlening moet een aantal zaken worden opgenomen.

  1. Ten eerste natuurlijk de looptijd van de overeenkomst. Leg duidelijk vast wanneer het geld terugbetaald moet worden.
  2. Als het geld niet ineens aan het einde van de looptijd terugbetaald zal worden, maar bijvoorbeeld maandelijk, moet een duidelijk betaalschema worden vastgelegd. Leg duidelijk vast wanneer welke bedragen terugbetaald moeten worden. Het beste is om daarbij exacte data op te nemen, zodat daar geen misverstand over kan bestaan.
  3. Ten derde moet de afgesproken rente vastgelegd worden. Ook is handig om op te nemen hoe die rente berekend wordt en over welk bedrag.
  4. Verder spreekt het voor zich dat de namen van de partijen opgenomen moeten worden.
  5. Ook zal u zelf wel bedacht hebben dat de overeenkomst ondertekend moet worden met vermelding van de datum. Als een overeenkomst van onderhandse lening niet ondertekend is, geldt deze niet als dwingend bewijs.
  6. Verder kunnen er nog tal van zaken geregeld worden. Digitaalprocederen.nl adviseert om ook altijd een ‘considerans’ op te nemen. Dat zijn een aantal overwegingen die voorin de overeenkomst van geldlening staan, waarin wordt uitgelegd waarom de geldlening wordt verstrekt. Zo’n considerans kan handig zijn om het doel van de overeenkomst uit te leggen als er conflicten ontstaan over terugbetaling. Zo kan er bijvoorbeeld opgenomen worden dat Piet het geld uitleent aan Gerard omdat Gerard een caravan wil kopen, maar dat Piet zelf over twee jaar een caravan wil kopen waardoor uiterlijk dan het geld terugbetaald moet zijn.
  7. Wat ook kan helpen is het opnemen van zekerheden. De ontvanger kan bijvoorbeeld het voorwerp van de geldlening, zoals de caravan uit het voorbeeld hierboven, verpanden aan de geldverstrekker. Als de lening dan niet terugbetaald wordt, kan de geldverstrekker zich verhalen op die in pand gegeven caravan. Eigenlijk net zoals de bank dat kan met een woning als de hyptheek niet terugbetaald wordt. Het pandrecht moet wel heel duidelijk opgenomen worden in de overeenkomst, of beter is nog om dat pandrecht apart vast te leggen.

Op internet circuleren diverse modellen voor geldleningsovereenkomsten. Uiteraard heeft digitaalprocederen.nl ook een voorbeeldcontract voor een onderhandse geldlening opgesteld. Het is een vereenvoudigd modelcontract voor een onderhandse lening, dat vooral dient als voorbeeld van wat er ten minste in de overeenkomst van geldlening moet staan. U kan uiteraard het voorbeeldcontract onderhandse lening wel invullen en gebruiken, maar u zult begrijpen dat digitaalprocederen.nl niet aansprakelijk is voor het gebruik ervan.

 

Voorkom dat de onderhandse lening gezien wordt als schenking

Indien een niet marktconforme rente wordt gerekend, kan de onderhandse lening door de belastingdienst gezien worden als een (vorm van) schenking. De belanstingdienst heeft dan ook rentepercentages bepaald die minimaal in rekening moeten worden gebracht bij een onderhandse lening. Als er minder rente wordt berekend, ziet de belastingdienst het verschil tussen de werkelijke rente en de minimale rente als een schenking. Dit bedrag valt dan onder de regels voor de schenkbelasting.

 

Hoeveel rente er minimaal berekend moet worden, hangt af van de opeisbaarheid van de onderhandse lening. Voor een direct opeisbare lening (dit zijn leningen die de geldlener altijd kan terugvorderen of leningen zonder looptijd) moet minimaal 6 procent rente betaald worden. Als het gaat om een niet-direct opeisbare lening (een lening met een vaste, lange(re) looptijd), dan moet een marktconforme rente berekend worden. Een marktconforme rente is de gemiddelde rente die door de banken berekend wordt.

 

Wat nu als de onderhandse lening niet wordt terugbetaald?

Uiteraard probeert de geldverstrekker eerst vriendelijk om zijn geld terug te krijgen. Vervolgens zal het iets minder vriendelijk gaan, maar wat nu als dat allemaal niet leidt tot teruggave van het geleende geld? Dan zit er vaak weinig anders op dan ofwel de onderhandse lening kwijt te schelden, ofwel om te gaan procederen. Een dergelijke procedure via een advocaat is vaak de moeite niet waard, omdat de kosten dan niet tegen de baten opwegen. Maar als u kiest om zelf te procederen (met een beetje hulp van digitaalprocederen.nl) dan loont het wel!

 

Zelf procederen

Zoals u elders op deze website kunt lezen, wordt binnenkort (eind 2018) digitaal procederen ingevoerd. Vanaf dat moment kunt u heel eenvoudig zelf een procedure beginnen om uw geleende geld terug te krijgen. Uiteraard geldt dat degene die terug moet betalen, ook eenvoudig zelf verweer kan voeren om te bepleiten waarom hij de onderhandse lening niet terug hoeft te betalen. U kunt er voor kiezen om een dergelijke procedure helemaal zelf te doen, maar met een kleine investering krijgt u (vanaf eind 2018) ondersteuning van digitaalprocederen.nl. U zorgt er zelf voor dat u alle feiten en stukken overzichtelijk onder elkaar zet. Dat kunt u doen door middel van onze gestandaardiseerde formulieren. Vervolgens zendt u dit formulier naar ons, waarna wij de feiten vertalen in een juridisch onderbouwd en overtuigend betoog. Dat sturen wij aan u terug, waarna u het stuk indient bij de rechtbank en verder procedeert. U procedeert dus zelf, maar met een beetje hulp van digitaalprocederen.nl!

 

Als u juridische vragen heeft over een onderhandse lening, klikt u dan op de onderstaande banner. Voor andere vragen neemt u gerust vrijblijvend contact met ons op.

3 gedachten over “Onderhandse lening

  • Jammer dat er een grote fout in dit artikel staat, het is juist voor de WEL DIRECT-OPEISBARE lening dat er 6% minimaal moet worden gehanteerd. Voor een NIET direct-opeisbare leningg geldt een marktconforme rente.

    • Beste heer of mevrouw Sion,

      Dank voor uw oplettendheid! Wij hebben deze verschrijving direct aangepast. Zo zie je maar weer dat juristen op moeten passen met fiscale aangelegenheden…

      Hartelijke groet,
      Digitaalprocederen.nl

  • hoe moet het worden geformuleerd in de overeenkomst als het een niet-direct opeisbare lening betreft? In het voorbeeld (artikel 8) betreft het toch een direct opeisbare lening?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mega888