mega888 Erkenning kind - Digitaal Procederen
Site pictogram Digitaal Procederen

Erkenning kind

Een kind erkennen is in de ’traditionele’ situatie waarin een man en vrouw gaan trouwen om vervolgens kinderen te krijgen, niet nodig. In dat geval is de man namelijk automatisch de wettelijke vader van het kind. Erkennen is dan niet nodig. Zo traditioneel als man en vrouw die trouwen om daarna kinderen te krijgen is de praktijk niet meer. Twee moeders of twee vaders kunnen immers net zo goed kinderen krijgen. Zelfs een alleenstaande man of vrouw kan dat. En uiteraard hoef je niet met elkaar getrouwd te zijn om kinderen te kunnen krijgen.  De Nederlandse wet is echter nog niet ingericht op al deze situaties. Om deze reden kan het voorkomen dat de (toekomstig) vader of moeder er mee te maken krijgt dat het kind erkend moet worden.

 

De wet over erkenning kind

Alleen de vader die met de moeder van het kind is getrouwd is een vader in de zin van de wet. Als deze vader ook vader in de zin van de wet wil zijn, moet hij het kind erkennen. Ook diegene die niet de verwekker is van het kind zal een kind moeten erkennen om juridisch vader te worden. Dit hoeft niet per se na de geboorte, maar kan ook al tijdens de zwangerschap van de vrouw.

 

Vier voorwaarden voor erkenning kind

Zoals wij hierboven al schreven, hoeft niet per se de biologische vader degene te zijn die het kind erkent. Dit kunnen ook anderen zijn die het kind dus niet verwekt hebben. Er moet echter wel aan de voorwaarden voor erkenning kind worden voldaan:

 

 

Erkenning kind: hoe?

Een kind erkennen gebeurt bij de gemeente. Er moet simpelweg een afspraak voor worden gemaakt. Zoals wij al schreven hoeft erkenning niet per se na de geboorte. Het kan ook voor de geboorte. Tevens kan het tijdens de aangifte van de geboorte, maar ook nog daarna. Zo lang het kind maar niet (eerst) door een andere man wordt erkend. De gemeente controleert dit uiteraard.

 

 

Erkenning kind als de moeder weigert

Een van de eisen om te kunnen erkennen is toestemming van de moeder. Als de moeder dit weigert, dan kan de man naar de rechter stappen om dit af te dwingen door het vragen van vervangende toestemming van de rechter. Vervangende toestemming kan alleen worden aangevraagd wanneer kan worden aangetoond dat de man die wil erkennen de verwekker is. Vervolgens zal de rechter een belangenafweging maken, waarbij de belangen van het kind, de biologische vader en de moeder een rol spelen. Ten aanzien van het kind wordt de situatie vergeleken zonder of met erkenning. Als het om sociale of emotionele redenen voor het kind niet wenselijk is dat erkenning plaats vindt, zal de rechter geen vervangende toestemming geven. Erkenning kan immers niet teruggedraaid worden, terwijl na erkenning ouderlijk gezag vrij eenvoudig kan worden aangevraagd. Lees daarover alles in ons artikel over ouderlijk gezag.

 

Erkenning kind als verwekker met ander getrouwd is

Zelfs als de verwekker van het kind met een ander getrouwd is, kan hij het kind erkennen. Dit klinkt gek, maar komt vaker voor dan u denkt. Denk maar aan een echtscheidingsprocdure die al jaren voortsleept. In een dergelijk geval kan de man het kind erkennen als de band tussen de gehuwde man en de moeder vergelijkbaar is met een huwelijk en de band tussen de gehuwde man en het kind hecht genoeg is. De rechter zal beoordelen of dit het geval is, waarbij ook weer de belangen van het kind zeer belangrijk zijn.

 

Gevolgen erkenning kind

Erkennen van een kind heeft juridisch een aantal gevolgen:

 

Zelf procederen in familierecht

In zaken over familierecht kunt u helaas niet zelf procederen. Wellicht is dat ook maar goed. Familierechtzaken zijn vaak erg emotioneel beladen en als u dan zelf gaat procederen, bent u wellicht niet meer goed in staat om de juiste afweging te maken.

 

Het is echter wel goed om goed beslagen ten ijs te komen bij uw advocaat, zodat u op die manier de kosten zo laag mogelijk kunt houden. Om deze reden stellen wij ook informatie over familierecht beschikbaar op digitaalprocederen.nl! Ook beantwoorden we gewoon uw vragen op het gebied van familierecht. U kunt de banner hieronder aanklikken, onze Facebook-pagina (Facebook.com/digitaalprocederen) liken en vervolgens een reactie van ons ontvangen. Voor andere vragen neem u contact met ons op.

Advies nodig?
Mail ons en ervaar dat juridisch advies ook toegankelijk, laagdrempelig en schappelijk geprijst kan zijn!
Mobiele versie afsluiten