mega888 Koop op afstand en de informatieplicht - Digitaal Procederen
Site pictogram Digitaal Procederen

Koop op afstand en de informatieplicht

Koop op afstand informatieplicht

Koop op afstand zijn alle aankopen die een consument op afstand doet. Dus bijvoorbeeld via internet, maar ook rechtstreeks via e-mail, via een website op internet of via de telefoon.

Voor een consument een aankoop doet, moet hij goed geïnformeerd worden. Dat is het uitgangspunt van het consumentenrecht. Daarom is de informatieplicht van de verkoper geïntroduceerd. Als sprak is van koop op afstand is de verkoper verplicht aan zijn informatieplicht te voldoen. De consument heeft volgens de wet het recht om over de volgende onderwerpen geïnformeerd te worden.

 

Algemene informatieverplichting:

 

Informatieverplichting over ontbinding (ongedaan making) van de overeenkomst:

 

Informatie over bijkomende kosten bij ontbinding:

 

Overige informatieverplichting:

 

Voor of bij het sluiten van de overeenkomst

De verkoper moet aan zijn informatieplicht voldoen voordat de overeenkomst tot stand is gekomen. Hoe hij daaraan voldoet, mag de verkoper in principe zelf weten. Zolang er maar duidelijk en volledig geïnformeerd wordt. Als de consument er met een vergrootglas op de website van de verkoper naar moet zoeken, is niet voldaan aan de informatieplicht.

Vervolgens moet de verkoper de overeenkomst bevestigen, en wel op een manier die de consument in staat stelt die overeenkomst op te slaan. Een pop up scherm is dus bijvoorbeeld niet voldoende.

 

Advies nodig?
Mail ons en ervaar dat juridisch advies ook toegankelijk, laagdrempelig en schappelijk geprijst kan zijn!
Mobiele versie afsluiten