mega888 Meerwerk bij aanneming van werk - Digitaal Procederen

Meerwerk bij aanneming van werk

Voor het bouwen van een woning of bedrijfspand wordt een aannemingsovereenkomst gesloten tussen een opdrachtgever en de aannemer. In die aannemingsovereenkomst is een prijs opgenomen. De vraag is echter of de opdrachtgever na oplevering ook daadwerkelijk die overeengekomen prijs moet betalen, of dat er door uitgevoerd meerwerk een hogere prijs betaald moet worden.

 

Meerwerk

Velen van ons hebben er wel eens van gehoord: meerwerk. Spookverhalen over aannemers die opzettelijk een lage basisprijs voorstellen, om vervolgens door middel van meerwerk alsnog een hoge prijs te bereiken. In dit artikel gaan wij in op de vraag wat meerwerk precies is en wanneer het in rekening gebracht mag worden.

 

meerwerk aanneming van werk

 

 

Wat is meerwerk?

Meerwerk zijn werkzaamheden die niet in de aannemingsovereenkomst zijn opgenomen. Of werkzaamheden die op een andere wijze in de aannemingsovereenkomst zijn opgenomen. Bijvoorbeeld ten aanzien van de fundering. In de aannemingsovereenkomst kan zijn opgenomen dat tien funderingspalen nodig zijn, terwijl er in werkelijkheid vijftien nodig zijn. Daarnaast is bijvoorbeeld ook meerwerk als de opdrachtgever de aannemer opdracht geeft om een bijbouw te plaatsen, terwijl die bijbouw niet is opgenomen in de aannemingsovereenkomst. De vraag is of de kosten die daarmee gepaard gaan mogen worden doorbelast aan de opdrachtgever.

 

Moet de opdrachtgever meerwerk betalen?

Of meerwerk betaald moet worden is geregeld in de wet, in het gedeelte dat gaat over aanneming van werk. Artikel 755 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt vrij vertaald dat een aannemer alleen meerwerk in rekening mag brengen als hij de opdrachtgever er tijdig op gewezen heeft dat dit werk een verhoging van de prijs zou inhouden. Als de aannemer dat niet heeft gedaan, mag hij het meerwerk dus niet in rekening brengen. Ook niet als het die extra werkzaamheden in opdracht van de opdrachtgever is uitgevoerd.

 

Het artikel kent echter wel een tenzij. De aannemer mag meerwerk niet in rekening brengen, tenzij de opdrachtgever moest begrijpen dat de prijs door het meerwerk zou worden verhoogd. Wanneer de opdrachtgever dit had moeten begrijpen is natuurlijk de grote vraag en is in iedere situatie anders. In het algemeen kan hierover gesteld worden dat des te deskundiger de opdrachtgever is, des te eerder hij had moeten begrijpen dat er een prijsverhoging gepaard zou gaan met het meerwerk.

 

Oplossing voor discussie over meerwerk: schriftelijk vastleggen!

Omdat er natuurlijk een oneindige discussie gevoerd kan worden over de vraag of de opdrachtgever had moeten begrijpen dat het meerwerk tot een prijsverhoging zou leiden, adviseert digitaalprocederen.nl om in de aannemingsovereenkomst op te nemen dat meerwerk alleen in rekening gebracht mag worden als dit schriftelijk is overeengekomen. Zowel voor de aannemer als voor de opdrachtgever brengt dit voordelen met zich mee, omdat beide precies weten waar ze aan toe zijn. Als een dergelijke bepaling niet in de aannemingsovereenkomst staat, zal de opdrachtgever moeten aandringen op het opnemen daarvan. Als uiteindelijk de bepaling over schriftelijk overeenkomen van meerwerk wel in de aannemingsovereenkomst staat, is het vervolgens aan de aannemer om er voor te waken dat er geen meerwerk wordt uitgevoerd zonder schriftelijke opdrachtbevestiging die is ondertekend door de opdrachtgever.

Particulier huren of via woningcorporatie

 

 

Zelf procederen over meerwerk?

Aannemer en/of opdrachtgever kunnen zelf procederen over geschillen over meerwerk. Meestal is namelijk in de aannemingsovereenkomst of de algemene voorwaarden opgenomen dat geschillen voorgelegd moeten worden aan de Raad van Arbitrage voor de Bouw. Bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw kunnen burgers en bedrijven zelf procederen! Ook als niet is opgenomen dat bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw moet worden geprocedeerd, kan het zijn dat u zelf kunt procederen. Dat is namelijk het geval als het financiële belang van het geschil minder is dan € 25.000,-. In dat geval kunt u namelijk bij de kantonrechter terecht. Zoals u in diverse artikelen op digitaalprocederen.nl kunt lezen, kunt u bij de kantonrechter prima zelf procederen.

 

Zelf procederen bij de kantonrechter wordt nog makkelijker als digitaal procederen zal zijn ingevoerd. Lees elders op deze site de vorderingen daarover. Zoals het er nu naar uitziet zal digitaal procederen eind 2018 worden ingevoerd. Vanaf dat moment biedt digitaalprocederen.nl een unieke service in Nederland: zelf procederen met een beetje hulp! Hoe dit in zijn werk gaan leest u op onze dienstenpagina. En als u tot die tijd antwoord wenst op uw vragen, klikt u op de banner hieronder. Voor andere vragen neemt u gerust vrijblijvend contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mega888