mega888 Over digitaalprocederen.nl - Digitaal Procederen
28 september 2015

Over digitaalprocederen.nl

Toen kwam er een olifant met een lange snuit, die blies het wetsvoorstel digitaal procederen uit

Digitaalprocederen.nl is opgericht om juridische procedures toegankelijker maken. De concrete aanleiding daarvoor was het wetsvoorstel ‘digitaal procederen’. Dat wetsvoorstel moest ervoor zorgen dat juridische procedures digitaal zouden gaan verlopen. Dit leek mij een uitgelezen kans om mensen zelf, dus zonder tussenkomst van een advocaat of jurist, een juridische procedure te laten voeren. Maar helaas. Zoals zovele ICT-projecten van de overheid is ook het project digitaal procederen jammerlijk mislukt. Te hoge kosten, te veel technische barrières, te veel onmogelijkheden. En misschien ook wel teveel tegenwerking vanuit de gevestigde juridische orde.

 

Medio 2018 heeft de overheid de stekker uit ‘digitaal procederen’ getrokken. Dat deed bij ons natuurlijk de vraag rijzen: wat gaan wij nu doen? Natuurlijk, eerst hebben we uitgehuild. De tranen rolden ons over de wangen, want daar ging onze mooie businesscase. Maar toen de tranen gedroogd waren, zijn we gaan nadenken over wat er nu eigenlijk voor ons verandert. Want als we heel eerlijk zijn, ligt en lag altijd de nadruk van digitaalprocederen.nl al op de juridische procedure zoals die altijd al is geweest (en dus nu ook nog wel even gaat blijven). Logisch ook, want in die oude juridische wereld zijn wij professioneel opgegroeid. Die kennen wij van de hoed tot de rand. Of zo je wil: van wetboek tot rolreglement.

 

En het niet doorgaan van digitaal procederen heeft ook voordelen. Want hoeveel uren zijn er bijvoorbeeld wel niet gaan zitten in het schrijven van handleidingen zoals de ‘handleiding procederen‘!? Die handleiding zou natuurlijk volstrekt nutteloos zijn geworden als digitaal procederen zou zijn ingevoerd. Nu kan de handleiding nog weer een paar jaar mee. Ook handig is dat de vele uitlegpagina’s over zaken als de dagvaarding, de conclusie van antwoord en de comparitie van partijen gewoon in de lucht kunnen blijven. Minpuntje is dat in vele van onze juridische artikelen alvast gehint is op het invoeren van digitaal procederen. We zullen dus even een rondje langs al die artikelen moeten maken om het een en ander aan te passen. Dit zullen we in de komende tijd ook gaan doen.

 

Waarvoor kan je terecht bij digitaalprocederen.nl?

Het is heel simpel: bij digitaalprocederen.nl kan je terecht voor juridisch advies. Ons motto is om jou zelf de juridische weg te laten bewandelen, ondersteund door alle informatie die je op deze site vindt. Of je nu wil weten hoe iets juridisch zit, geconfronteerd bent met een nare juridische brief of zelf je niet betaalde facturen via een juridische procedure wil incasseren; op digitaalprocederen.nl vindt je alle informatie om hier mee om te gaan. Maar het kan natuurlijk zijn dat je er niet helemaal uitkomt. Of je krijgt net niet helemaal lekker en overtuigend op papier wat je graag wil zeggen. Dan kan je een beroep doen op ons. Op een laagdrempelige, eerlijke en vooral ontspannen manier proberen wij je te helpen. Gewoon normaal. Geen wollig taalgebruik, belangrijk doenerij of weinig transparante werkzaamheden. Niets van dat alles. Gewoon antwoord op je vraag. Of een duidelijke instructie wat je moet doen. En zelfs, als wij vinden dat je daar het beste mee geholpen bent, het advies je toch te wenden tot een professional. Waarmee we je overigens ook graag op weg helpen.

 

Wie we zijn?

Het was in de zomer van 2012 dat ik, samen met een aantal vrienden en vriendinnen, een zeiltocht maakte in Kroatië. Even helemaal weg van de bewoonde wereld. Dat inspireert! Ergens tijdens die vakantie las ik dat de regering voornemens was om ‘digitaal procederen’ in te voeren. Dat sprak mij direct aan en nog vanaf diezelfde zeilboot heb ik de domeinnaam digitaalprocederen.nl vastgelegd. Veel meer was er op dat moment nog niet bekend en veel tijd om alles uit te zoeken had ik naast mijn advocatenpraktijk ook niet. In de loop der jaren kreeg het wetsvoorstel steeds meer vaste vorm. Toen begon bij mij het idee te leven dat dit wel eens een uitgelezen kans kon zijn om de juridische wereld toegankelijker te maken. In mijn dagelijks leven als advocaat merkte ik namelijk dat er bij veel mensen, zelfs bij de meest doorgewinterde ondernemers, toch veel onduidelijkheden en drempels bestaan als het op juridische zaken aan komt. Ook was er een groeiende behoefte aan kennis. Daarom ben ik artikeltjes gaan schrijven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Gewoon, omdat ik het leuk vond. Nog leuker vond ik het om te horen dat die artikelen mensen ook echt verder hielpen. En dus ben ik er mee doorgegaan. Ook kreeg ik op zeker moment vragen over het voeren van procedures. Dus toen ben ik de diverse handleidingen en toelichtingen op de juridische procedure gaan schrijven. Dit alles echter meer als hobby en met de nodige terughoudendheid, want vol inzetten op digitaalprocederen.nl viel niet te combineren met mijn baan als advocaat. Toen ik echter mijn toga had verruild voor een baan in het bedrijfsleven, was van mogelijke belangenverstrengeling minder sprake en is er wat meer ruimte ontstaan om digitaalprocederen.nl te laten leven. Mocht je vragen hebben over digitaalprocederen.nl of behoefte hebben aan een juridisch duwtje in de rug, laat het ons dan gerust weten.

 

Hartelijke groeten,

 

Peter Buursen

mega888