mega888 Update invoering digitaal procederen - Digitaal Procederen

Update invoering digitaal procederen

Zoals u kunt lezen in ons artikel over de achtergronden van het wetsvoorstel digitaal procederen, zou digitaal procederen gefaseerd ingevoerd worden. Er is zelfs een poster gemaakt waarop het schema van invoering digitaal procederen staat. De gefaseerde invoering hield in dat steeds een deel van de nieuwe digitale procedure zou worden uitgeprobeerd bij een aantal rechtbanken, waarna na drie maanden weer drie nieuwe rechtbanken zouden worden toegevoegd net zo lang tot die fase bij alle rechtbanken zou zijn ingevoerd. Als dat het geval zou zijn, dan zou de nieuwe fase op dezelfde wijze worden ingevoerd. Uiteindelijk zou dit er toe moeten leiden dat burgers en bedrijven, na te zijn voorafgegaan door verschillende procedures waarvoor een advocaat verplicht is, medio 2018 zelf digitaal kunnen procederen.

 

Gewijzigde plannen invoering digitaal procederen

De plannen zijn inmiddels echter gewijzigd. Dit hoeft gelukkig nog niet direct te betekenen dat invoering van digitaal procederen voor burgers en bedrijven veel vertraging op gaat lopen. Wat er verandert is dat een nieuwe fase niet meer bij drie rechtbanken, maar slechts bij een of twee wordt ingevoerd. En dan niet voor drie maanden, maar voor vijf maanden. Verloopt de invoering goed, dan komen daarna direct alle overige rechtbanken aan bod.

 

Gevolgen gewijzigde invoering digitaal procederen

Wat betreft het tijdspad geldt dat (zoals het er nu, maart 2016 naar uitziet) eind 2016 de eerste fase wordt ingevoerd. Vanaf dan moeten advocaten dus verplicht digitaal gaan procederen bij twee rechtbanken. Met een advocaat procederen is verplicht als de zaak wordt behandeld bij de sector civiel van een rechtbank. Voor u en digitaalprocederen.nl is de sector kanton van een rechtbank van belang. Want daar kunt u immers zelf procederen zonder advocaat. Het lijkt er op dat het oorspronkelijke schema voor invoering voor deze belangrijke categorie hetzelfde blijft, namelijk medio 2018. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het succes van de invoering bij de fases die daarvoor liggen (zoals digitaal procederen in hoger beroep). Uiteindelijk zal digitaal procederen eind 2019 helemaal ingevoerd moeten zijn.

 

Als u op de hoogte wil blijven van de laatste stand van zaken voor wat betreft de invoering van digitaal procederen, houdt u dan digitaalprocederen.nl in de gaten. Zodra er iets te melden valt, zullen wij dat uiteraard doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mega888