mega888 Dagvaarding verdwijnt bij eerste twee rechtbanken - Digitaal Procederen

Dagvaarding verdwijnt bij eerste twee rechtbanken

Zoals u in diverse artikelen op digitaalprocederen.nl kunt lezen, wordt digitaal procederen gefaseerd ingevoerd. Op 1 september 2017 wordt een eerste volgens ons echt belangrijke stap gezet: bij de rechtbanken Midden-Nederland en Gelderland verdwijnt de dagvaarding. Deze zal plaats gaan maken voor de procesinleiding en het daarbij behorende oproepingsbericht voor de gedaagde partij. Let wel; dit geldt enkel nog voor procedures die niet bij de kantonrechter plaatsvinden, maar bij de sector civiel van die rechtbanken.

 

Krijgt de deurwaarder minder werk?

Zoals wij eerder schreven, is het na de invoering van digitaal procederen niet langer verplicht om de dagvaarding procesinleiding door de deurwaarder te laten betekenen. De advocaat logt vanaf 1 september 2017 simpelweg in op de website van de rechtbank, waarna hij de procesinleiding digitaal invult. Zodra de advocaat met de procesinleiding klaar is en het griffierecht is betaald, wordt er automatisch een oproepingsbericht gegenereerd. Dat bericht kan de advocaat direct sturen aan de gedaagde verweerder. Als de verweerder (met advocaat) in het geding verschijnt (door middel van een advocaat), kan deze binnen zes weken met een eigen machtigingscode een conclusie van antwoord verweerschrift indienen.

 

Toch deurwaarder?

In plaats van dat de advocaat inlogt op de website van de rechtbank, kan hij of zij er ook voor kiezen om het oproepingsbericht door de deurwaarder te laten betekenen, om daarna de zaak digitaal aan te melden bij de rechtbank. Om te voorkomen dat het door de deurwaarder opgestelde oproepingsbericht en procesinleiding teveel verschilt van het model op de website van de rechtbank, zijn er modellen opgesteld om de uniformiteit te bewaken.

 

Zelf digitaal procederen

Om zelf digitaal te kunnen procederen zult u nog even geduld moeten hebben. Zoals al eerder geschreven wordt digitaal procederen namelijk pas in de loop van 2018 bij de kantonrechter ingevoerd. Tot die tijd kunt u uiteraard nog wel zelf procederen, maar alleen niet digitaal. En als u dat wenst, kunnen wij van digitaalprocederen.nl daarbij de nodige ondersteuning bieden. Neemt u dus gerust contactisch met ons op!

1 gedachte over “Dagvaarding verdwijnt bij eerste twee rechtbanken

  • Ik wist niet dat er een mogelijkheid bestaat om digitaal te procederen. Als ik het goed begrijp, is dit alleen in bepaalde plaatsen in het land mogelijk. In de rest van het land is een dagvaarding nog wel gebruikelijk. Het is interessant om te lezen dat digitalisering zelfs in deze sector doorzet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mega888