mega888 Help, het concurrentiebeding is overtreden! - Digitaal Procederen

Help, het concurrentiebeding is overtreden!

Al eerder schreven wij een artikel over het concurrentiebeding. Als je dat artikel gelezen hebt, dan weet je dus hoe waar een concurrentiebeding aan moet voldoen en hoe je een geldig concurrentiebeding opstelt. Maar wat nu als het concurrentiebeding aan alle voorwaarden voldoet, maar door een (voormalig) werknemer wordt overtreden?

Business agreement handshake at coffee shop

Vereisten concurrentiebeding

Als je ons eerdere artikel hebt gelezen, dan is het gesneden koek. Voor diegene die dat niet heeft gedaan en dit artikel leest omdat een voormalig medewerker er met de omzet vandoor is gegaan, hierbij in het kort waar een geldig concurrentiebeding aan moet voldoen:

  • Het moet schriftelijk zijn overeengekomen;
  • De werknemer moet meerderjarig zijn;
  • Indien arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd: een toelichting waarom het concurrentiebeding noodzakelijk is;

 

Overtreden concurrentiebeding: bewijs

Dan heb je dus een geldig concurrentiebeding en dan wordt het overtreden! Althans, je hebt sterke vermoeden dat dit zo is. Maar bewijs het maar eens… Soms is het overduidelijk, bijvoorbeeld als een (voormalig) klant simpelweg heeft aangegeven dat hij in zee is gegaan met een voormalig werknemer. Maar meestal kom je toch niet verder dan ernstige vermoedens en/of het zeker weten maar geen bewijs hebben. Vandaar dat onze allerbelangrijkste tip is: Zorg voor bewijs! Zoek op internet naar mogelijke aanwijzingen, bel klanten op waarmee je een goede band hebt en waarvan je vermoedt dat deze benaderd zijn door je voormalig werknemer. Pols andere relaties van je voormalig werknemer of vraag het hem of haar gewoon op de man af. Onthoud: zonder bewijs begin je niets.

 

Mogelijke acties bij overtreding

Zodra je bewijzen hebt van de overtreding van het concurrentiebeding, kan er actie ondernomen worden.

  • Ten eerste kan je simpelweg eisen dat de voormalig werknemer stopt met het overtreden van het concurrentiebeding. Doet hij of zij dat niet, dan is het aan te raden om een procedure bij de kantonrechter te beginnen. Dat kan je trouwens gewoon zelf. Dus zonder dure advocaat of jurist. Desnoods met een beetje hulp van digitaalprocederen.nl.
  • Ten tweede kan je verlangen dat de voormalig werknemer de boete (denk er aan om een boete op te nemen in het concurrentiebeding!) betaalt. Ook hier geldt weer dat als de voormalig werknemer dat niet doet, een simpele en doeltreffende procedure bij de kantonrechter aangewezen is. Moeilijk is dat niet. Op onze site vindt je praktisch alle info over die procedure.
  • Als er, naast de boete, nog aanvullende schade is geleden, vorder dan ook die schade. Hou het overigens wel reëel. Geen rechter zit te wachten op overdreven claims. Je gooit er je eigen glazen mee in, bijvoorbeeld doordat de rechter dan alles afwijst. Ook hier geldt weer dat je bewijs moet hebben van je schade, bijvoorbeeld door verklaringen van klanten. Of laat je accountant een schadeberekening maken.

 

Zelf procederen

Iedere advocaat of jurist zal zeggen dat je met problemen op het gebied van een concurrentiebeding bij hen moet komen. Om de strategie te bepalen of als gids in de lastige juridische wereld. Niets is echter minder waar. Je kent zelf jouw bedrijf en de markt het beste en een juridische procedure voeren kan je zelf. Natuurlijk zal je je even moeten inlezen en uiteraard zitten er haken en ogen aan een procedure. Dat inlezen kan je hier op digitaalprocederen.nl doen. De haken en ogen hebben wij zoveel mogelijk voor je benoemd. En kom je er niet helemaal uit, of heb je behoefte aan iemand die voor jou perfect en juridisch onderbouwd verwoordt wat je bedoelt? Neem dan gerust contact met ons op. Voor een fractie van de kosten van een advocaat of jurist procedeer je zelf, met een beetje hulp van ons.

 

Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mega888