mega888 Bemiddelingskosten zelf terugvorderen! - Digitaal Procederen

Bemiddelingskosten zelf terugvorderen!

Op 14 oktober 2015 heeft de Hoge Raad een arrest gewezen over bemiddelingskosten bij woningverhuur. De belangrijkste conclusie is dat aan de huurder geen bemiddelingskosten in rekening gebracht mogen worden. Als u als huurder dus bemiddelingskosten hebt betaald, dan hebt u recht op teruggave!

Bemiddelingskosten terugvorderen

Door u betaalde bemiddelingskosten in de afgelopen vijf jaar kunt u dus terugvorderen. Zodra dit nieuws bekend werd, doken de aanbiedingen om dat voor u te doen bij bosjes op. Veelal op basis van no cure no pay. Maar ja, bij een positief resultaat moet u dan wel tussen de 30% en 50% van het resultaat inleveren. En dat terwijl u gewoon zelf (met een beetje hulp) die bemiddelingskosten kunt terugvorderen! Dat terugvorderen doet u met een dagvaarding. Op digitaalprocederen.nl vindt u waar de inhoud van een dagvaarding aan moet voldoen. Speciaal voor het terugvorderen van bemiddelingskosten heeft digitaalprocederen.nl een model dagvaarding opgesteld die u kunt gebruiken voor het terugvorderen van door u betaalde bemiddelingskosten. U vult simpelweg de dagvaarding aan en vervolgens procedeert u zelf en vordert u de door betaalde bemiddelingskosten terug!

Brief aan bemiddelaar

Alvorens u een procedure begint, moet u wel eerst per brief verzoeken om teruggave van de bemiddelingskosten. Als de bemiddelaar echter niet reageert, kunt u de procedure starten. Een model voor deze brief vindt u bijvoorbeeld op de website van het Juridisch Loket.

De dagvaarding en wat te doen?

De dagvaarding om bemiddelingskosten terug te vorderen vindt u hier. U kunt de met hoofdletters weergegeven onderdelen zelf aanpassen en veranderen. Als er naast het al genoemde nog belangrijke feiten te melden zijn, dan is daar ruimte voor. Als u eenmaal de dagvaarding klaar hebt, dan belt u simpelweg een deurwaarder op met de vraag of die de dagvaarding voor u wil betekenen. Dat wil de deurwaarder ongetwijfeld, waarna u de dagvaarding in tweevoud aan de deurwaarder toestuurt. Let u er alleen even op dat u aan de deurwaarder vraagt of hij de juiste (zo vroeg mogelijke) roldatum wil invoeren. De deurwaarder weet dan genoeg. Met de roldatum wordt de datum bedoelt waarop de gedaagde partij zich moet melden bij de rechter (mondeling, schriftelijk of door het vragen van uitstel voor het indienen van een conclusie van antwoord).

Dagvaarding naar rechtbank

Als de deurwaarder de dagvaarding aan de bemiddelaar betekend heeft, zal hij de betekende dagvaarding aan u retourneren. U maakt een kopietje en stuurt het origineel aan de rechtbank toe. In die brief schrijft u dat u hierbij een dagvaarding stuurt voor de rolzitting van DATUM (die de deurwaarder voor u heeft ingevuld) en dat u de nadere berichten van de rechtbank afwacht. De rechtbank zal de ontvangst bevestigen en na enige tijd krijgt u een factuur om het griffierecht te betalen. Uiteraard moet u die tijdig betalen. Vervolgens kunt u afwachten, want uw bemiddelaar is aan de beurt.

Kort na de roldatum krijgt u te horen wat uw bemiddelaar heeft gedaan (mondeling of schriftelijk gereageerd of uitstel gevraagd). Dit blijkt wel uit de berichten van de rechtbank. Uiteindelijk zijn er een aantal mogelijkheden.

Hoe gaat de procedure verder?

De eerste mogelijkheid is dat de bemiddelaar niet reageert op uw dagvaarding. De rechtbank zal in dat geval vonnis wijzen en aan u toesturen. Dat vonnis stuurt u vervolgens aan dezelfde deurwaarder (vraag om de tarieven!) en u vraagt hem om uw vordering (die zal zijn toegewezen) te incasseren. Uiteindelijk zal u dan via de deurwaarder uw geld krijgen.

Ook mogelijk is dat de bemiddelaar wel reageert door een conclusie van antwoord in te dienen. Daarin staat waarom de bemiddelaar u niet wil betalen. U krijgt deze conclusie toegezonden van de rechtbank. Tevens zal de rechtbank mededelen hoe de procedure verder gaat.

Comparitie van partijen (zitting)

Dit kan zijn dat er een comparitie van partijen gehouden zal worden. De rechtbank zal daarvoor een datum bepalen. Als u dagen hebt waarop u absoluut niet kan (verhinderdata) dan kunt u die doorgeven. De rechtbank zal daar zo veel mogelijk rekening mee houden. Op deze website staat precies hoe u zich voor kunt bereiden op zo’n zitting.

Conclusies van repliek en dupliek

De rechtbank kan ook bepalen dat u een conclusie van repliek in moet dienen. Daarin kunt u reageren op de stellingen van de bemiddelaar. Houdt u het gewoon kort en bondig. De conclusie stuurt u gewoon rechtstreeks aan de rechter, die vervolgens een kopie stuurt aan de bemiddelaar. Vervolgens mag de bemiddelaar dan weer reageren met een conclusie van dupliek.

Vonnis

Hoe dan ook komt er uiteindelijk een vonnis, dat u dus stuurt aan de deurwaarder. Die kan desnoods beslag leggen om uw vordering te verhalen. Natuurlijk kunt u het ook nog eerst zelf proberen, door het vonnis aan de bemiddelaar te sturen en te vegen om vrijwillige betaling. Wordt er dan niet betaald, kunt u het vonnis altijd nog aan de deurwaarder sturen.

Vragen?

Mocht u vragen hebben voorafgaand aan of tijdens de procedure, laat dan vrijblijvend een bericht achter op ons contactformulier. Wij zullen ten aanzien van deze procedure kosteloos reageren, want het is nu eenmaal onze overtuiging dat u gewoon zelf kunt procederen (met een beetje hulp)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mega888