mega888 Huurovereenkomst - Digitaal Procederen

Huurovereenkomst

Het huurrecht in Nederland kan omschreven worden als beschermend voor de huurder. Er zijn veel wettelijke bepalingen die de huurder beschermen op bijvoorbeeld het gebied van huurprijzen en beëindiging van de huurovereenkomst. Welke mate van bescherming er is, hangt af van het soort huurovereenkomst.

Soorten huurovereenkomst

Er zijn grofweg vier categorieën huurovereenkomst. Iedere soort heeft zijn eigen type huurcontract en wettelijke bepalingen. Ten eerste kan gedacht worden aan een huurovereenkomst van woonruimte. Ten tweede aan de huurovereenkomst van bedrijfsruimte zoals winkels en horeca. De derde categorie wordt gevormd door de huurovereenkomst van overige bedrijfsruimte zoals kantoorpanden en sportscholen en de laatste categorie is de huurovereenkomst van roerende zaken zoals auto’s en machines. In de verschillende artikelen op digitaalprocederen.nl (zie de linkjes hierboven) wordt nader ingegaan op deze verschillende categorieën. Hieronder een toelichting die daarnaast voor iedere soort huurovereeenkomst geldt.

De wet

Huurovereenkomst

 

Het huurrecht is geregeld in de artikelen 201 en verder van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Daarnaast is er veel geprocedeerd op het gebied van huurrecht, waardoor ook in uitspraken van rechters (jurisprudentie) regels zijn opgenomen.
In de wet is (uiteraard) ook opgenomen wat een huurovereenkomst is. In het kort komt het erop neer dat de verhuurder een zaak (zoals een huis of een auto) ter beschikking moet stellen en de huurder daarvoor een tegenprestatie moet voldoen. Dit hoeft niet per se een geldelijke tegenprestatie te zijn. Ook een tegenprestatie in natura voldoet aan de omschrijving. Wel geldt dat de tegenprestatie voldoende bepaalbaar moet zijn.

Verplichtingen van de verhuurder

Als geconstateerd is dat sprake is van een huurovereenkomst, dan geldt dat zowel huurder als verhuurder een aantal verplichtingen hebben. Zo moet de verhuurder de gehuurde zaak ter beschikking stellen en laten aan de huurder. Ook is een verhuurder verplicht om gebreken aan de gehuurde zaak te herstellen. Doet hij dat niet, dan kan uiteindelijk de huurder de gebreken zelf herstellen en verrekenen met de huur.

Verplichtingen van de huurder

Ook de huurder heeft diverse verplichtingen. Zo moet hij (uiteraard) de huurprijs betalen op de overeengekomen tijdstippen. Tevens moet de huurder zich gedragen zoals een goed huurder betaamt. Hieronder vallen bijvoorbeeld de verplichtingen om geen overlast te veroorzaken of gevaar te scheppen. Ook moet de huurder het gehuurde gebruiken conform de overeengekomen bestemming. Zo mag de huurder een kledingwinkel niet zomaar veranderen in een supermarkt. Voorts is de huurder verplicht om gebreken te melden aan de verhuurder en kleine gebreken zelf te herstellen.

Huurovereenkomst

Ten slotte is de huurder verplicht om de gehuurde zaak na het einde van de overeenkomst weer ter beschikking van de verhuurder te stellen.

Onderhuur

In de wet is bepaald dat de huurder bevoegd is om de zaak deels onder te verhuren. Echter, de wet bepaalt ook dat hiervan in de overeenkomst afgeweken mag worden. Dit gebeurt dan ook vaak en in de huurovereenkomst zal dan zijn opgenomen dat onderverhuur niet is toegestaan. Zie het artikel over onderverhuur via AirBnB elders op deze website voor een voorbeeld van verboden onderverhuur.

Diversen

Er zijn tal van opmerkingen te maken over het huurrecht. Zo bijvoorbeeld het feit dat koop geen huur breekt. Dit houdt in dat als de gehuurde zaak wordt verkocht, de huurovereenkomst in stand blijft. De nieuwe eigenaar is dan automatisch verhuurder geworden.
Wat evenmin het einde van de huurovereenkomst betekent is het overlijden van de huurder of de verhuurder. De huurovereenkomst loopt na het overlijden namelijk gewoon door. Wel is in de wet opgenomen dat in een dergelijk geval de erfgenaam van de huurder bevoegd is om de overeenkomst op te zeggen op een termijn van een maand.

Meer informatie

Voor meer informatie over de verschillende soorten huur, gaat u naar het artikel over huurovereenkomst woonruimte, huurovereenkomst bedrijfsruimte of huurovereenkomst kantoorruimte. Uiteraard kunt u ook geheel vrijblijvend contact met ons opnemen of elders op digitaalprocederen.nl allerlei informatie over digitaal procederen tot u nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mega888