mega888 Loonvordering - Digitaal Procederen

Loonvordering

Als u werkt, heeft u recht op loon. In verreweg de meeste gevallen zullen er over het loon (schriftelijke) afspraken zijn gemaakt. Bijvoorbeeld in de arbeidsovereenkomst. Afgesproken is vaak hoe hoog het loon is en wanneer het loon betaald moet worden. Uw werkgever is dus verplicht het loon op de afgesproken datum te betalen. Doet de werkgever dat niet, dan kunt u bij de kantonrechter een loonvordering instellen.

 

Loonvordering kantonrechter

Een loonvordering stelt u in door middel van een dagvaarding bij de kantonrechter. De inhoud kan in veel gevallen relatief eenvoudig zijn. Hierdoor kunt u ingeval van een loonvordering bij de kantonrechter prima zelf procederen. U zal enkel aan moeten geven op welk loon u recht heeft (veelal door de arbeidsovereenkomst als bijlage bij de dagvaarding mee te sturen) en welk loon u betaald heeft gekregen. Het verschil is de basis van uw vordering.

 

Wettelijke verhoging

In de wet is een boete gezet op het niet of te laat betalen van loon. Dit wordt de wettelijke verhoging genoemd. De wettelijke verhoging geldt vanaf de vierde dag dat de werkgever te laat is met het betalen van het loon. Voor de vierde tot en met de achtste werkdag bedraagt de wettelijke verhoging 5% van het brutoloon. Voor iedere werkdag na de achtste werkdag bedraagt de wettelijke verhoging 1% per dag. Er geldt echter ook een maximum. De wettelijke verhoging is namelijk maximaal 50% van het brutoloon.

Opgemerkt moet worden dat rechters de bevoegdheid hebben om de wettelijke verhoging te matigen. Veel rechters doen dat ook. Het is goed om hiermee rekening te houden als u (zelf) gaat procederen.

 

Wettelijke rente

Naast de wettelijke verhoging heeft een werknemer bij een loonvordering ook recht op wettelijke rente. De hoogte van de bedraagt 2% per 1 januari 2015. Alhoewel dit dus geen vetpot is, is het anderzijds ook geen moeite om de wettelijke rente mee te nemen in een loonvordering.

 

Loonvordering bij werkgever

Als u geen loon heeft ontvangen, zult u allereerst uw werkgever een brief moeten sturen waarin u aanspraak maakt op het achterstallige loon. Doet u dit niet, dan zou de kantonrechter uw vordering om deze reden af kunnen wijzen. In de loonvordering brief sommeert u de werkgever om het achterstallige loon te betalen. Daarnaast kunt u aanspraak maken op de wettelijke verhoging en de wettelijke rente. Ook al is er geen sprake van een procedure bij de kantonrechter. Te laat is te laat en dus geldt de wettelijke verhoging en de wettelijke rente.

Als de werkgever na de sommatiebrief nog steeds het achterstallige loon niet betaalt, dan kunt u een vordering indienen bij de kantonrechter. U kunt dat overigens ook doen als de werkgever inmiddels wel het achterstallige loon, maar niet de wettelijke verhoging of de wettelijke rente heeft betaald.

 

Wil of kàn de werkgever niet betalen?

Als de werkgever niet wil betalen, dan raadt digitaalprocederen.nl u aan om te handelen zoals hierboven beschreven. Als uw werkgever echter niet kan betalen, omdat er geen geld voor is, dan is het maar de vraag of het instellen van een loonvordering het meest verstandige is om te doen. Want wat heeft u eraan als u gelijk krijgt van de rechter, maar de werkgever toch niet kan betalen? Ook niet als hij daartoe gedwongen wordt door de rechter. In dergelijke gevallen zou u er wellicht beter voor kunnen kiezen om samen met overige werknemers het faillissement van de werkgever aan te vragen. In dat geval zal de werkgever failliet gaan en kunt u aanspraak maken op loondoorbetaling door het UWV, vooruitlopend op ander werk of een WW uitkering.

En als de werkgever toch nog wel ergens een potje heeft, dan is het dreigen met het aanvragen van het faillissement vaak al genoeg reden om de werkgever alsnog te laten betalen.

 

Verjaring loonvordering

Het beste is om direct actie te ondernemen als het loon niet wordt betaald. In ieder geval moet u binnen vijf jaar nadat het loon betaald had moeten worden een vordering instellen, want na vijf jaar is een loonvordering verjaard.

 

Zelf procederen (met een beetje hulp)

Zoals wij al schreven zijn wij van mening dat een werknemer een loonvordering bij de kantonrechter prima zelf in kan stellen. Maar wellicht vindt u het lastig om de vordering goed te verwoorden of op juiste wijze de wettelijke verhoging en wettelijke rente te berekenen. Of wilt u gewoon wat meer zekerheid doordat er iemand met u meekijkt? Als dit zo is, dan kunt u nog steeds zelf procederen, maar met een beetje hulp van digitaalprocederen.nl*. U stuurt ons de feiten (arbeidsovereenkomst, huidige loon, de normale datum van betaling, reden dat uw werkgever niet wil betalen etcetera) en wij stellen voor u de dagvaarding/procesinleiding op. De kosten daarvoor bedragen maar een fractie van de kosten die een advocaat of jurist rekent en het product en resultaat zijn hetzelfde. Digitaalprocederen.nl is in veel gevallen zelfs goedkoper dan procederen op basis van door de overheid gefinancierde rechtsbijstand (toevoeging)! Wilt u meer weten, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mega888