mega888 Onverschuldigde betaling - Digitaal Procederen

Onverschuldigde betaling

Meestal is het zo dat als iemand een ander betaalt, die betaling terecht is. Bijvoorbeeld omdat er producten zijn gekocht, waarvoor betaald moet worden. Het kan echter ook voorkomen dat er per ongeluk betaald is. Dat per ongeluk betalen kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan er bijvoorbeeld per ongeluk twee keer betaald worden. Ook kan het zijn dat er een foutje is gemaakt met het intikken van het IBAN. De wet noemt deze gevallen onverschuldigde betaling.

 

 

Onverschuldigde betaling

Van onverschuldigde betaling is dan ook sprake als er zonder rechtsgrond is betaald. De ontvanger heeft dan iets ontvangen waar hij heen recht op heeft. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de wet bepaalt dat die ontvanger dat geld terug moet geven. Soms is dat echter lastiger dan het lijkt. Want als je een fout hebt gemaakt bij het invoeren van het IBAN, dan weet je natuurlijk niet aan wie je hebt betaald. Je weet immers niet welke persoon er bij dat nummer hoort. In dit soort gevallen kan je en verzoek doen bij je eigen bank om te achterhalen wie er bij het verkeerde IBAN hoort. Op basis van diverse gedragscodes hebben banken de mogelijkheid om die gegevens te achterhalen.

 

 

Te kwader trouw

Indien bekend is aan wie de onverschuldigde betaling heeft plaatsgehad, dan is het zaak om het geld terug te krijgen. En dan het liefst met rente. Of de betaler daar recht op heeft, hangt af van de vraag of de ontvanger te kwader trouw is. Een ontvanger is te kwader trouw als hij wist of vermoedde dat het ontvangen geld niet voor hem was. Daarvan kan redelijk snel sprake zijn. Bijvoorbeeld als de ontvanger een product heeft verkocht en twee keer de koopprijs betaald heeft gekregen. Als sprake is van ontvangst te kwader trouw, dan is de ontvanger direct in verzuim. En in verzuim zijn heeft tot gevolg dat je als ontvanger verplicht bent om de schade van de betaler te vergoeden. Daarbij kan sowieso gedacht worden aan de wettelijke rente.

 

 

Verjaring

Net als iedere vordering, is ook de vordering wegens onverschuldigde betaling aan verjaring onderhevig. De verjaringstermijn bij onverschuldigde betaling is vijf jaar. Een vordering uit hoofde van onverschuldigde betaling moet dus ingesteld worden binnen vijf jaar nadat er onverschuldigd is betaald.

 

 

Zelf procederen

Als iemand weigert om een onverschuldigde betaling terug te betalen, dan kan hij of zij daar desnoods door de rechter door gedwongen worden. Zolang als het gaat om een bedrag van minder dan € 25.000,-, kan degene die onverschuldigd betaald heeft, zelf procederen om het bedrag terug te vorderen. Dat zelf procederen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Op digitaalprocederen.nl tref je diverse informatie aan die kan helpen bij het zelf procederen. Zo vindt je alle nodige informatie over het opstellen van een dagvaarding, diverse voorbeeldbrieven en zelfs een handleiding om zelf te procederen. En als je er niet helemaal uitkomt, vraag ons dan gratis om een beetje hulp!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mega888