mega888 Inhoud arbeidsovereenkomst - Digitaal Procederen

De arbeidsovereenkomst

Vaak is wel duidelijk wat een arbeidsovereenkomst is. Werknemer en werkgever zullen deze immers op papier zetten. Dit hoeft echter niet. En juist in die gevallen kan er twijfel ontstaan over de vraag of er een arbeidsovereenkomst bestaat.

Kerninhoud arbeidsovereenkomst

In een arbeidsovereenkomst moeten grofweg drie dingen geregeld zijn: 1) welk werk moet de werknemer doen 2) tegen welk loon en 3) wat de werkgever erover te zeggen heeft (gezagsverhouding). Is bepaald dat een werknemer auto’s moet wassen, dat hij daarvoor € 10,- per uur krijgt en dat de werkgever bepaalt welke auto’s wanneer worden gewassen, dan is bijvoorbeeld voldaan aan de vereisten van een arbeidsovereenkomst.

Geen arbeidsovereenkomst

Aan deze vereisten is bijvoorbeeld niet voldaan als u een personal trainer inhuurt. Weliswaar ontvangt uw trainer een soort van loon, maar er is natuurlijk niet echt sprake van een gezagsverhouding. Dit kan echter anders worden als u dezelfde trainer met vaste regelmaat op uw bedrijf laat komen en training laat geven aan uw werknemers. Dan is namelijk duidelijk welk werk de trainer (werknemer) moet doen, welke vergoeding (loon) hij daarvoor krijgt en de trainer staat in een gezagsverhouding tot u, omdat u hem kunt instrueren over de inhoud van de lessen. Dit kan natuurlijk voorkomen worden door een goede overeenkomst met deze personal trainer op te stellen, waarin duidelijk wordt gemaakt dat van een arbeidsovereenkomst geen sprake is. Andersom geldt dat het ook goed is om, als er juist wel sprake moet zijn van een arbeidsovereenkomst, ook die op papier te zetten.

Arbeidsovereenkomst

Geldigheid arbeidsvoorwaarden

Schriftelijkheid is dus geen vereiste voor de arbeidsovereenkomst als geheel, maar dit geldt niet voor sommige voorwaarden in de arbeidsovereenkomst. Daarvoor geldt namelijk dat deze wel degelijk schriftelijk overeengekomen moeten worden. Dit is bijvoorbeeld zo ten aanzien van proeftijdbedingen, concurrentieboetebeding en wijzigingsbedingen.

Overige inhoud arbeidsovereenkomst

In de meeste arbeidsovereenkomsten is opgenomen welke werkzaamheden de werknemer moet verrichten, ofwel de functieomschrijving. Des te ruimer deze is geformuleerd, des te breder inzetbaar de medewerker is. Verder zal zijn opgenomen welk loon de werknemer geniet, hoeveel vakantiedagen hij heeft en hoe lang de arbeidsovereenkomst duurt en wanneer deze kan worden opgezegd.

Als er een cao van toepassing is, dan moeten in de cao geregelde voorwaarden ook in de arbeidsovereenkomst terug moeten komen. Verder is het raadzaam om voor bepaalde vacatures een concurrentie- en/of relatiebeding op te nemen en iets te regelen voor studiekosten die de werkgever ten behoeve van de werknemer maakt.

Op internet staan vele voorbeelden en model arbeidsovereenkomsten. Let er echter wel op dat iedere situatie verschilt en dat een goede arbeidsovereenkomst echt maatwerk is. Dit kan natuurlijk aardig in de papieren lopen als dat door een advocaat gebeurt. U kunt echter kosten besparen door vooraf een vaste prijs overeen te komen voor het opstellen van een arbeidsovereenkomst. Ook kunt u alvast zelf goed nadenken over wat er wat u betreft geregeld moet worden in de arbeidsovereenkomst. Digitaalprocederen.nl kan u verder helpen om voor een acceptabele prijs een deskundig opgestelde arbeidsovereenkomst te krijgen. Laat een bericht achter op ons contactformulier en wij helpen u graag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mega888