mega888 Alimentatie hoger door uitspraak Hoge Raad 9 oktober 2015 - Digitaal Procederen

Alimentatie hoger door uitspraak Hoge Raad 9 oktober 2015

Alimentatiebetalende ouders moeten straks mogelijk meer alimentatie betalen na een zeer belangrijke uitspraak van de Hoge Raad van 9 oktober 2015.

Behoefte

Bij de bepaling van de hoogte van de kinderalimentatie als de ouders de samenleving verbreken of gaan scheiden, wordt uitgegaan van de behoefte van het kind en de draagkracht van de ouders. De behoefte van het kind wordt bepaald aan de hand van het netto besteedbare inkomen van de ouders zoals dat was ten tijde van de echtscheiding. Het gaat er dus in het kort om welk welstandsniveau het kind had. Dat bepaalt de behoefte. De draagkracht van de ouders wordt berekend aan de hand van het inkomen van de ouder.

Op basis van aanbevelingen van de Expertgroep werd het door de verzorgende ouder ontvangen kindgebonden budget en de ‘alleenstaande ouderkop’ afgetrokken van de behoefte. Daardoor verviel in sommige gevallen de alimentatieplicht geheel of werd deze sterk verminderd, ondanks dat de draagkracht van de alimentatieplichtige ouder een hoge(re) alimentatie zou toelaten.

Onjuiste methode

Ten onrechte, zo oordeelt de Hoge Raad nu. Het kindgebonden budget moet niet afgetrokken worden van de behoefte van het kind, maar worden opgeteld bij het inkomen van de ouder die het budget ontvangt. Daardoor stijgt diens draagkracht, maar als de alimentatieplichtige ouder meer draagkracht heeft, stijgt de alimentatieplicht per saldo. Hetzelfde geldt voor de recent ingevoerde ‘alleenstaande ouderkop’.

Meer betalen

De uitspraak zal er toe leiden dat de alimentatieplichtige ouder meer alimentatie moet betalen. Dit gaat echter niet vanzelf. Als de alimentatie-ontvangende ouder dit af wil dwingen, zal daartoe een verzoekschrift ingediend moeten worden bij de rechter. Natuurlijk is het ook mogelijk dat de ouders in onderling overleg afspraken maken over bijstelling van de alimentatie.

Dat verzoekschrift kunt u natuurlijk zelf opstellen en indienen, want u kunt gewoon zelf procederen (met een beetje hulp van digitaalprocederen.nl)!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mega888