mega888 Ter hand stellen van algemene voorwaarden - Digitaal Procederen

Ter hand stellen van algemene voorwaarden

In ons eerdere artikel over algemene voorwaarden zijn wij ingegaan op de inhoud van algemene voorwaarden. In dat artikel zijn wij ook ingegaan op het feit dat algemene voorwaarden ter hand gesteld moeten worden. Ofwel: de algemene voorwaarden moeten aan de klant overhandigd worden. Dit gaat echter zo vaak mis, dat digitaalprocederen.nl graag een apart artikel wijdt aan het ter hand stellen van algemene voorwaarden.

 

Verschillende regels voor verschillende gebruikers algemene voorwaarden

Een gebruiker van algemene voorwaarden is het bedrijf dat de algemene voorwaarden heeft opgesteld. Er zijn echter verschillende soorten bedrijven. Zo is er onderscheid te maken tussen dienstverleners en verkopers van goederen. En die laatste categorie valt weer onder te verdelen in verkopers langs elektronische weg (internet) en ‘gewone’ verkopers in de winkel. Voor deze verschillende soorten gebruikers gelden verschillende regels voor het ter hand stellen van algemene voorwaarden. Hieronder zal digitaalprocederen.nl die regels kort samenvatten.

 

Ter hand stellen voor dienstverleners

Een dienstverlener is iemand die een dienst verleend. Denk aan het verhuren van goederen. Of het geven van bedrijfsadvies. Als een bedrijf dienstverlener is, kunnen de algemene voorwaarden ter hand worden gesteld door deze aan de klant te overhandigen of toe te sturen. Ook mogelijk is om naar de algemene voorwaarden te verwijzen op de website van de dienstverlener. De algemene voorwaarden mogen zelfs ter inzage gelegd worden op de plek waar het contact met de klant plaatsvindt.

Wat het tijdstip van het ter hand stellen geldt dat dit gedaan moet worden voordat de dienst wordt verricht. Dus bijvoorbeeld voordat de ontwerper aan de slag gaat met het ontwerpen van het logo van zijn klant. Of voordat het verhuurbedrijf de klopboor meegeeft aan de huurder.

Zoals al gesteld zijn een aantal dienstverleners uitgezonderd van de hierboven weergegeven manieren van ter hand stellen. Voor die uitzonderingen geldt dat de regels voor het ter hand stellen van algemene voorwaarden hetzelfde is als de regels voor verkopers. Wilt u zeker weten dat uw dienst niet is uitgezonderd, vraag dit dan in het reactieformulier hieronder en digitaalprocederen.nl zoekt het vrijblijvend voor u uit.

 

Ter hand stellen voor verkopers

Zo eenvoudig als een dienstverlener mag verwijzen naar zijn website, zo lastig is het voor verkopers. Die zijn namelijk aan veel strengere regels onderworpen. Eigenlijk geldt er maar één regel: de algemene voorwaarden moeten voor of tijdens het sluiten van de overeenkomst aan de klant zijn overhandigd. Dus bijvoorbeeld door het meesturen met een offerte. Let er overigens wel even op dat de algemene voorwaarden ook daadwerkelijk van toepassing worden verklaard, zoals ook al uitgelegd in dit eerdere artikel over algemene voorwaarden.

Geen regel zonder uitzonderingen. Zo is er bijvoorbeeld wel een uitzondering voor bedrijven als de NS. Omdat de NS zoveel vervoersovereenkomsten sluit (vele duizenden per dag), is bepaald dat dergelijke bedrijven mogen volstaan met een verwijzing naar algemene voorwaarden op bijvoorbeeld de website. Dit geldt ook voor parkeergarages en dergelijke.

Maar wacht even! Is de NS geen dienstverlener? Zij verkopen toch immers niets, maar leveren een vervoersdienst? Dat is helemaal juist. Vervoersovereenkomsten zijn echter een van de uitzonderingen zoals hierboven behandeld.

 

Ter hand stellen elektronische verkoop

Als er via internet wordt verkocht, is het natuurlijk wat omslachtig om fysiek de algemene voorwaarden toe te sturen of te overhandigen. Dat heeft de wetgever gelukkig zelf ook ingezien. Daarom geldt er voor elektronische tot stand gekomen overeengekomen overeenkomsten niet de eis van fysiek ter hand stellen. Uiteraard moet er wel weer naar de algemene voorwaarden worden verwezen (ze moeten van toepassing zijn verklaard), maar voldoende is dat de algemene voorwaarden op de website staan en dat de klant deze algemene voorwaarden moet kunnen downloaden en opslaan (en uitprinten) op zijn eigen computer.

 

Gevolgen niet goed ter hand stellen

Als de algemene voorwaarden niet correct ter hand zijn gesteld, kan de klant de algemene voorwaarden vernietigen. De algemene voorwaarden zijn dan dus waardeloos en u kunt zich er niet meer op beroepen. Uiteraard gelden in zo’n geval nog wel diverse regels van de wet, maar afwijkingen van de wet ten nadele van uw klant kunnen niet meer afgedwongen worden. Het advies van digitaalprocederen.nl is dus simpel: denk iedere keer dat u een overeenkomst sluit aan de algemene voorwaarden en hoe u die ter hand moet stellen. Bent u er niet helemaal zeker van, vraag het ons dan gerust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mega888