mega888 Incassokosten - Digitaal Procederen

Incassokosten

Als een debiteur de rekeningen niet betaalt, dan kan hij incassokosten verschuldigd worden. Incassokosten zijn echter niet zomaar verschuldigd. Uiteraard moet de debiteur allereerst te laat zijn met betalen, maar ook moet er eerst een aanmaning gestuurd zijn. Uit die aanmaning moeten een aantal dingen blijken.

 

Aanmaning

Allereerst moet de aanmaning uiteraard de hoogte van de oorspronkelijke vordering bevatten. Daarnaast moet worden vermeld wat de hoogte is van de incassokosten die zullen worden berekend als de vordering niet op tijd wordt betaald. Volledigheidshalve moet ook gemeld worden dat die incassokosten daadwerkelijk verschuldigd zijn als de debiteur de vordering niet binnen 14 dagen na het versturen van de aanmaning betaalt. Dit wordt ook wel de “14 dagen brief” genoemd.

 

Hoogte incassokosten

Sinds 1 juli 2012 gelden er wettelijke regels voor de maximale hoogte van de incassokosten. Deze zijn als volgt:

  • Voor vorderingen die lager zijn dan € 267,- is er een minimum bedrag vastgesteld van € 40;
  • Over de eerste € 2.500,- mag maximaal 15% aan incassokosten worden berekend;
  • Over de volgende € 2.500,- mag maximaal 10% aan incassokosten worden berekend;
  • Over de volgende € 5.000,- mag maximaal 5% aan incassokosten worden berekend;
  • Over de volgende € 190.000,- mag maximaal 1% aan incassokosten worden berekend;
  • Over het bedrag boven € 200.000,- mag maximaal 0,5% aan incassokosten worden berekend, met een maximum van € 6.765,-.

 

Let op: als de ondernemer niet btw-plichtig is, dan mogen de incassokosten vermeerderd worden met 21% btw als de ondernemer een derde (bijvoorbeeld een incassobureau) inschakelt voor incasso van de vordering. Als het aan digitaalprocederen.nl ligt dan doet die ondernemer dat niet, omdat die gewoon zijn vordering zelf kan incasseren, desnoods met een beetje hulp van digitaalprocederen.nl! Dat is namelijk stukken voordeliger dan gebruik maken van de diensten van een incassobureau, deurwaarder of advocaat. Zelfs als het incassobureau of de deurwaarder op basis van no cure no pay werkt!

Deze regels gelden alleen voor consumenten. Tussen bedrijven onderling kunnen andere afspraken gemaakt worden, bijvoorbeeld in de algemene voorwaarden.

Naast incassokosten mogen er ook rentekosten in rekening gebracht worden over het openstaande bedrag. Als er niets afgesproken is over de hoogte van deze rentevergoeding, dan mag alleen de wettelijke rente in rekening worden gebracht. De hoogte van de wettelijke rente vindt u hier.  Over de incassokosten mogen overigens geen rentekosten berekend worden. Naast rente mogen er geen andere kosten in rekening worden gebracht, zoals bijvoorbeeld administratiekosten, bureaukosten of hoe die kosten ook maar genoemd worden!

 

Bezwaar maken

Als u het niet eens bent met de in rekening gebrachte incassokosten, dan kunt u daartegen bezwaar maken bij diegene die aanspraak maakt op die incassokosten. Mocht het zover komen dat u in een juridische procedure beland, dan kunt u dit in die procedure doen. En die procedure voelt u natuurlijk zelf (met een beetje hulp van digitaalprocederen.nl)! Mocht u een dagvaarding hebben ontvangen, dan zult u een conclusie van antwoord op moeten stellen. Een model conclusie van antwoord vindt u uiteraard op digitaalprocederen.nl. Uiteraard compleet met een toelichting. En voor een volledige toelichting op het juridische proces en waar u op moet letten, raadpleegt u de handleiding procederen van digitaalprocederen.nl

 

Voor vragen neemt u gerust contact met ons op. Om terug te gaan naar onze homepage klikt u hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

mega888